Saat
Saatler günlük hayatımızdan şüphesiz en çok kullandığımız aksesuarlarımızdan biridir. Saatler zaman kavramından öte olarak birçok insan için özel bir zevk haline gelmiştir. Saatlerin tüm çalışma mekanizmaları kasa bölümünün içinde yer almaktadır. Son derece karmaşık bir yapıya sahip olan saat mekanizması birçok parçanın bir araya gelerek sistematik olarak hareket etmesiyle çalışmaktadır. Örneğin dünyanın en karmaşık saati olan Franck Müller Aeternitas Mega 4 1483 parçadan oluşmaktadır. Dolayısıyla bu karmaşık sistemin bakımı ve tamiri de uzmanlık gerektiren bir meslek dalıdır.
Saat kullanımının tarihi milattan önce 4000 yılına kadar uzanmaktadır. İlk örneklerine Mısır'da rastlanan saatler bir mekanizmaya sahip olmayıp güneş ışığına göre zamanı belirlemek için kullanılmıştır. Gün ışığı saatinden sadece gündüzleri faydalanıldığı için zamanla kum saati ve su saati keşifleri yapılmıştır.
Mekanik saatlerin atası olarak kabul edilen kurmalı saatler 16. yüzyıldan itibaren günlük hayatta kullanılmaya başlamıştır. Yine aynı yüzyılda Alman ve Fransız saat üretilericin daha gelişmiş mekanik saatleri piyasaya sürmesi ile saat üretimi gelişmiş, bu gelişmeyi İşveç ve İngiliz saat üretileri takip etmiştir. 18. yüzyılda günümüz saatlerinin ilk örnekleri ortaya çıkmaya başlamıştır. 24 saatlik zaman diliminde sadece 1 saniye sapma payıyla çalışan saatler 19.yüzyılda kronometrenin kullanımı ile çok daha farklı bir boyuta ulaşmıştır.
1850 yılında dünyanın ilk saat fabrikası Amerika Birleşik Devletleri'nde açılmıştır. Tam 100 yıl sonra ilk pilli saat üretilerek kurmalı saatlerin çalışma prensibinden farklı olarak saatlerde enerji kullanımına başlanılmıştır. 1970 yılında ilk elektronik saat ve 1980 yılından sonra ise gelişen yazılım teknolojisi ile akıllı saatler hayatımıza giriş yapmıştır.
Saat Türleri
Günlük hayatta kullanılan saat türleri kullanım amaçları aynı olsada tercih edildikleri yer, ebat ve özellikler bakımından farklılık göstermektedir. Saat sektörünün tarihsel gelişimi göz önünde bulundurulacak olursa 60 dan fazla saat türünden söz edebiliriz. Kişisel aksesuar olarak kullanılan saatlerin yanında mekanlarda tercih ettiğimiz saatler, ticari faaliyetlerde kullanılan zaman sayaçları. kronometreler ve akıllı saatler kendi içlerinde türlere ayrılarak saat türlerini oluşturmaktadır. Birçoğumuzun ismine aşina olduğu ve kullandığı bazı saat türlerini birlikte inceleyelim.
Kol Saati kişisel aksesuarlar arasında en çok tercih edilen ürün grubudur. Bay, bayan, çocuk tüm yaş gruplarında kullanımı bulunmaktadır. Analog kol saati, dijital kol saati ve akıllı saat gibi türleri piyasada mevcuttur. Kol saatleri saat kordonu yada metal, deri ve diğer maddelerden üretin kayışlar ile bilek kısmına takılarak kullanılırlar. Kişisel tercihlere göre çok sayıda renk ve model çeşidi bulunmaktadır. Akrep ve yelkonlı analog saatler günümüzde hala popüler olsada saatleri dijital olarak rakamlarda gösteren saatler ve son yıllarda moda olan akıllı saatler bir çok özelliği de bünyesinde bulundurmaktadır.
Duvar Saati klasik modellerin yanı sıra artık dijital olarak da tercih edilmektedir. Çok fazla sayıda çeşidi bulunan duvar saatleri kullanılan mekanın büyüklüğüne göre çeşitlilik gösterebilir. Roma rakamlı duvar saatleri bu model içinde en fazla tercih edilen ürünlerdir. Cam duvar saati, tablo duvar saati, resimli duvar saati, kanvas duvar saati, ahşap duvar saati, guguklu duvar saati, antika duvar saati en çok tercih edilen modellerdir. Duvar saati seçeceğiniz zaman akrep ve yelkovan mekanizmasının çıkardığı seslerin sizi ve çocuğunuzu rahatsız etmemesi adına çalışma odaları, yatak odaları yada çocuk odalarında saniye mekanizmali saatleri tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Cep Saati köstekli saat olarak da bilinir. kol saatlerinin popüler olmasından önce sıklıkla tercih edilen bir model olarak kullanılmıştır. Zinciri sayesinde istenen yere sabitlenen cep saatleri kapaklı modelleri ile günümüzde antika tutkunları tarafından rağbet görmektedir.
Mekanik Saat zaman belirtici saatlerdir. Ağırlığa bağlı çalışan mekanizması sayesinde istenen saatler de tokmaklarının gonga vurularak dışarıya bildirici bir ses iletmesi ile bilinir. Mekanik kol saatleri genellikle çelik, yakut, seramik, tritium, silisyum, nikel, pirinç, platin, karbon fiber ve cam gibi maddelerden üretilmektedir.
Kronometre zamanı hassas şekilde ölçen bir sayaçtır. İlk kullanım alanı denizcilik ve havacılık sektöründe de olsa günümüzde daha çok spor ve atletizm alanlarında sporcu, antranör ve hakemler tarafından kullanılmaktadır. Kronmetrelerde sapma miktarı yok denecek kadar azdır.
Çalar Saat ayarlanabilir ve alarm kurmaya yarayan geçmişte manuel ayar fonksiyonlarının yanında günümüzde dijital olarak da kullanımı mevcuttur. Eski modellerinde mekanizmanın sürenin dolması ile zile vurması ile çalışan çalar saatler artık elektronik olarak daha sağlıklı sonuçlar vermektedir.
Masa Saati masalarınız için en şık ve kullanışlı aksesuar ürünüdür. Özellikle çalışma ortamlarında tercih edilen masa saatleri günümüz de daha çok ledi masa saatleri olarak tercih edilmektedir. Üzerinde ortamın sıcaklığını gösteren bir termometre bulunan masa saatleri ihtiyaca göre çeşitli ebatlarda temin edilebilir.
Akıllı Saat mini bir bilgisayar işlevi gören zaman bildirimi haricinde günlük bir ajanda, konum takibi ikmanı, telefonlar ile bağlatısı sayesinde konuşabilme ve sesi dışarıya aktarma özellikleri, Kalp ritmi, ortamdaki oksijen miktarı, sıcaklık dereceleri gibi sağlık verilerinin bulunduğu, adım sayar özelliği ile birlikte günlük harcanan kalori miktarının paylaşıldığı çok fonksiyonlu ürünlerdir.
Günümüzde en çok tercih edilen saat çeşitlerini sizler için sıraladık. Saatlerin mekanizmaları ve saatlerde kullanılan malzemeler de çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Karmaşık yapıları ve artık günlük kullanımda daha çok kullanılmaları sebebiyle dış etkenlerden gelen darbe ve sıvı temasları sayesinde teknik servis ihtiyaçları da kaçınılmaz olmuştur.
Saatçi
Meslek dalları arasında en saygın konumların başında bulunan saatçilik ve saat tamirciliği geçmişten günümüze değişiklikler gösterse de saat tutkunları için vazgeçilmez adreslerdir. Mekanik sistemle çalışan kol saatleri, duvar saatleri, köstekli saatler, çalar saat modellerinde montaj ve tamir işlemleri öncelikli işleridir. Saat kasalarının küçülmesi sebebiyle içindeki mekanizma va parçalarda küçülmüştür. Bu durum saatçilik mesleğini icraa eden ustaların daha hassas aletlerle çalışması anlamına gelmektedir. Her mesleğin olduğu gibi saat tamirciliğinin de çalışma prensipleri vardır. Saat ustası kendisine emanet edilen saatler için sırasıyla aşağıdaki işlemleri uygular.
Arızalı saat hassas aletler kullanılarak parçalara ayrılır, kırık yada bozuk parça tespit edildikten sonra arızalı parça tamiri mümkünse onarılır, tamiri mümkün değilse parça değişimi işlemine geçilir. Arızalı olmasada diğer parçaların da temizliği ve yağlama işlemleri yapılır, Saatin parçalarını yine hassas bir şekilde toparlayarak saati kapatır. Ana hatlarıyla mekanik saatlerin tamir işlemi saydığımız sıra ile ilerler. Bu işlemler esnasında saat ustasının kullandığı malzemeler de önemlidir. Her saat tamircisinin atölyesinde bulunan başlıca ekipmanlar arasında büyüteç, saat yıkama makinesi, tornavida takımları, havya, yan kesici, kargaburun, cımbız, mercek, çekic, pense, çeşitli ebatlarda fırçalar, sıvı madeni yağ ve diğer yedek parçalar bulunur.
Herhangi bir saat ustası ile tanıştıysanız dikkatinizi en çok çeken detay ustanın sabırlı ve sakin bir kişilikte olduğudur. Bu durum saat tamirinde ustalaşan kişilerin yılların verdiği deneyim ve tecrübe ile mesleklerini devam ettirmelerinden kaynaklanmaktadır. Saatçilik sabır işidir. Gözle görülmesi çok zor parçaların tamiri dikkat, el becerisi ve sabır gerektiren bir husustur. Bazen küçük bir parça için günlerce hassas işlem uygulabilirler. Bu da yapılan işin ne kadar kıymetli olduğunun en açık göstergesidir.
Saat tamircisi olmak için mesleki eğitim merkezlerinin saat tamirciliği alanlarında verilen hizmetlere katılabilirsiniz. En az ilköğretim mezunu, 14 yaşını doldurmuş, saatçilik mesleğinde faaliyet yürüten bir işletmede çırak statüsünde çıraklık sözleşmesi imzalanması eğitimlere katılmak için yeterlidir. Daha detaylı bilgi için ilgili meslek odaları, eğitim kurumları ve İşkur temsilciliklerine başvurulabilir.
Saat Tamiri
Saat tamircileri marka ve modeli ne olursa tüm saatler için servis hizmeti vermektedir. Saat tutkunları için sahip oldukları saat kadar güvenilir bir saatçinin önemi de çok büyüktür. Saat tamirciliği sadece pil ve kordon değişiminden ibaret değildir. Özellikle mekanik saatlerin tamiri gerçekten ustalık gerektiren bir konudur. Saatlerinizin menevi değeri yüksek olabilir yada çok yüksek bütçeler ayırarak sahip olduğunuz bir saatin tekrar eskisi gibi çalışabilmesi için gerekli tüm eğitimlerden geçmiş ve ustalık belgesine sahip servisleri tercih etmenizi öneririz Saat tamiri için sitemize en çok gelen arama sonuçları şunlardır;
Kol Saati Tamiri
Duvar Saati Tamiri
Antika Saat Tamiri
Dijital Saat Tamiri
Analog Saaat Tamirİ
Mekanik Saat Tamiri
Köstekli Saat Tamiri
Cep Saati Tamiri
Masa Saati Tamiri
Akıllı Saat Tamiri
Dijital Saat Tamiri
Saat Camı Değişimi
Saat Kadran Değişimi
Saat Kordonu Değişim
Saat Pili Değişimi
Bay Saati Tamiri
Bayan Saati Tamiri
Çocuk Saati Tamiri
Saat Zemberek Saati
Saat Restorasyonu
Bu işlemler ve daha fazlası için alanında yetkin, saatçilik mesleğine tutku ile bağlı ve zamana meydan okuyan adresinize en yakın ustalara saniyeler içinde ulaşabilirsiniz. Ustaların ilan profillerini inceleyebilir, fotoğraf galerilerine göz atabilir usta hakkında yapılan puanlamalar sayesinde hizmet alacağınız ustayı en sağlıklı şekilde belirleyebilirsiniz.
Saat Markaları
Ülkemizde çok sık kullanılan saat markaları için servis arayışları sizleri bazen yorabilir. Kullandığınız saatin markasına sadık kalarak orjinal yedek parça kullanan ve her koşulda en hassas servis hizmetini veren ustalar tercih edilmelidir. Saat servisi arayışlarında markaların önemi büyüktür. Servis arayışlarınızda size yardımcı olması açısından en sık arama yapılan saat markalarını sizler için derledik
Casio Saat Tamiri
Armani Saat Tamiri
Puma Saat Tamiri
Tommy Hilfiger Saat Tamiri
Rolex Saat Tamiri
Seiko Saat Tamiri
Swatch Saat Tamiri
Orient Saat Tamiri
Nacar Saat Tamiri
Diesel Saat Tamiri
Lacoste Saat Tamiri
Guess Saat Tamiri
DKNY Saat Tamiri
Omega Saat Tamiri
Esprit Saat Tamiri
Fossil Saat Tamiri
Momentus Saat Tamiri
Nautica Saat Tamiri
Belmonda Saat Tamiri
Puma Saat Tamiri
TagHeuer Saat Tamiri
Q&Q Saat Tamiri
Bvlgari Saat Tamiri
Tissot Saat Tamiri
Daniel Klain Saat Tamiri
Citizen Saat Tamiri
Huawei Saat Tamiri
Samsung Saat Tamiri
Apple Watch Saat Tamiri
Quantum Saat Tamiri
Polo Rucci Saat Tamiri
Upwatch Saat Tamiri
Markaları çoğaltmak mümkün olsada en sık aranan saat markalarını sizler için sıraladık. İstediğiniz saat markasının üzerine tıklayarak alanında uzman saat tamircisine ustasiburada.com üzerinden aracısız bir şekilde ve saniyeler içinde ulaşabilirsiniz.
Yorumlar / Saatçi Hizmeti